Sail Leiden 2018

Op 27, 28 en 29 juli komt de historische vaart naar Leiden en in het voorprogramma op 25 en 26 juli naar Warmond. Deze grootste vloot varend erfgoed ter wereld transformeert Leiden drie dagen lang tot een groot drijvend openluchtmuseum. Sail Leiden vormt een uniek interactief museum, afgemeerd aan de kades tussen de Morspoort en de Zijlpoort. Aan de hand van een speciale wandelgids, de Blauwe Meander, onderga je een stroom van activiteiten, verhalen en geschiedenis.

Binnenstad en Historische Haven

De Historische Haven is als oudste museumhaven van Nederland de initiatiefnemer van het evenement. Sail Leiden is een erfgoedmanifestatie met als missie om varend erfgoed te behouden en historische bedrijfsvaartuigen onder de aandacht te brengen. De schepen hebben stuk voor stuk een uniek verhaal te vertellen over hun rol in het verleden.

Van de Morspoort tot aan de Aalmarkt in hartje stad, herinneren tal van activiteiten aan het belang van de scheepvaart voor de ontwikkeling van steden zoals Leiden. De aanvoer van belangrijke ladingen zoals voedsel, brandstof en bouwmaterialen, het ontstaan van markten aan de waterkant: scheepvaart bracht het stedelijk leven tot bloei. Deze historie wordt opnieuw en zichtbaar tot leven gebracht. Tussen de diverse Sail-locaties varen taxi-boten, die alle drijvende ‘museumstukken’ met elkaar verbinden.

Herengracht en Ankerpark

Met het in ere herstellen van de twee draaibruggen in Leiden wordt het voor het eerst in lange tijd mogelijk voor grotere schepen om aan de kades van de Herengracht en Oude Rijn af te meren. Tijdens Sail Leiden zal dit gebied dan ook vol liggen met schitterende schepen. Op vele daarvan ben je welkom aan boord om een kijkje te nemen en een praatje te maken met de schipper. 

Op de kades tot in het Ankerpark tegenover de Zijlpoort worden markten en demonstraties gehouden. Dat belooft een enorme bedrijvigheid te worden in dit stukje Leiden. In het Ankerpark draait alles om de historie en de ambachten van de scheepvaart. Houtbewerkers en scheepsbouwers tonen de kneepjes van hun vak op een interactieve ambachtenmarkt voor jong en oud. Op de plek waar vroeger de grootste scheepswerf van Leiden stond zal je het geluid van zeemanskoren horen, er wordt weer getimmerd en vanuit de vele eetkramen stijgt de geur op van versgebakken vis. En met de openlucht bioscoop kun je hier zelfs ’s avonds een toepasselijke film op het water of vanaf de kade bekijken.

Ambitie

Sail Leiden heeft als doel om regionaal en landelijk in de picture te komen. Bezoekers wanen zich in een openluchtmuseum met cultuur, educatie en plezier als leidraad. Schippers voelen zich welkom en maken kennis met Leiden en haar inwoners. Met de steun die die de Gemeente Leiden voor dit evenement heeft toegezegd, is in 2017 vanuit de Historische Haven Stichting Sail Leiden opgericht om het evenement te kunnen realiseren.

We danken de Gemeente Leiden en de LVBHB voor hun inzet voor Sail Leiden. Om onze ambitie waar te kunnen maken hebben wij de steun nodig van particulieren en bedrijven. Ook partner worden van Sail Leiden? We verwelkomen nieuwe sponsors met open armen. Neem contact op met Esther Weidema.

Contact

Secretariaat

Mail: info@sail-leiden.nl
Tel: 06 15 12 77 33

Bestuur

Lukas Kortenhorst – Voorzitter
Hans Goossensen – Secretaris
Jan Marijt – Penningmeester
Pepijn Hijdra -Programma
Esther Weidema – Sponsoring & Commercie
Pieter Haanstra- Ligplaatsen en Faciliteiten
Tijs Zierfuss – Communicatie

Stichting Sail Leiden

KvK nummer: 68812116