Voorprogramma: Sail Warmond

Woensdag 25 & donderdag 26 juli

10.00 & 12.00 uur,  woensdag ook om 14.00 uur – Erfgoed Route – Gemeentehaven Warmond
Stichting Historisch Erfgoed De Kaag vaart met haar Kagenaar naar de Zwanburgerpolder. Een Kagenaar is een authentieke werkboot en bedoeld om ondiepe sloten en vaarten te bevaren. Deelname is gratis. De erfgoed route is mede mogelijk gemaakt door het Jacoba van Beijerenfonds.

12.00 – 17.00 uur op woensdag – Beurtveerwedstrijd – Kagerplassen
Op woensdag organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een Beurtveerwedstrijd. De beurtveer is een zeilwedstrijd over de Kagerplassen waarbij de schepen verschillende havens aan moeten doen. Het schip dat bij de meeste havens afmeert is de winnaar. Alle deelnemers hebben de beschikking over een track-and-trace systeem waardoor het publiek de schepen kan volgen.

10.00 uur, woensdag ook om 14.00 uur – Rondleiding Warmond
De VVV organiseert rondleidingen door Warmond onder leiding van een gids. De duur van de wandeling is circa 1,5 uur met een groep van maximaal 15 personen. De wandeling is rond alle mooie pareltjes die Warmond heeft.

15.00 – 17.00 uur op donderdag – Scheepsparade – Gemeentehaven Warmond
Circa 80 schepen zullen in kolonne door Warmond varen. De schepen zijn goed te bewonderen vanaf de Gemeentehaven en het Park Groot Leerust. Op de Gemeentehaven zal een spreekstalmeester informatie geven over schepen die voorbijvaren. De Scheepsparade wordt afgenomen door een echte admiraal. De Witte Walvis, een Lemsteraak, is het admiraalschip en ligt afgemeerd tegenover de Gemeentehaven. De deelnemende schepen zullen de admiraal groeten. Ook de Commissaris van de Koning Jaap Smit is hierbij aanwezig.

Sail Leiden 2018

Vrijdag 27 juli

10.00 – 15.00 uur – Sail aan de Zijl buurtlunch – Merenwijk
Op vrijdag varen ruim 50 schepen over de Zijl van Warmond naar Leiden. Voor iedereen uit de Merenwijk organiseren de wijkvereniging Merenwijk en Radius Welzijn de ‘Sail aan de Zijl’ buurtlunch. U kunt van de intocht genieten en met wijkbewoners meedoen.

9.00 – 1.00 uur – Eerste Stadsstrand van Leiden (25 juli t/m 29 juli) – De Haven
Als de zon schijnt tijdens Sail Leiden, is er geen betere plek in de stad dan op het eerste stadsstrand. Deze zomerse hotspot vind je bij Lot en de Walvis. Te midden van het drukke stadsleven is het stadsstrand een oase van rust met het perfecte uitzicht op alle mooie schepen. Het stadsstrand is open van woensdag 25 t/m zondag 29 juli.

11.00 – 16.00 uur – Aankomst Schepen – De Historische Haven en de Haven
De schepen komen in verschillende groepen  vanuit Warmond over de Zijl naar Leiden varen. Ze komen in het westen over het Galgewater en in het oosten over de Oude Rijn de stad binnen.

16.45 – 19.00 uur – Grand Opening – Sail-in – De Haven
Sail Leiden trapt af met een Sail-in en Grand Opening in de Haven. We verwelkomen zo’n 200 schepen in Leiden! Vanaf 16.45 uur varen 8 grote schepen – met het vlaggenschip Terra Nova voorop – de stad in, wat op zich al een spektakel is om te zien. Daarna wordt het evenement om 17.35 uur groots geopend! Tot slot komen nog eens 8 grote schepen binnen om 18.15 uur. Om 19.00 uur liggen alle schepen aan de kades en is Sail Leiden begonnen.

22.00 – 0.00 uur – Leiden International Film Festival – Drijf-in bioscoop – De Haven 
Het Leiden International Film Festival brengt een sfeervolle waterbioscoop naar Leiden! Op de eerste filmavond The Life Aquatic with Steve Zissou. In deze film hijsen de wereldberoemde onderwaterfilmer Steve Zissou en zijn crew de zeilen voor een expeditie waarbij ze op jacht gaan naar de mysterieuze, onvindbare en mogelijk niet-bestaande jaguarhaai.

Zaterdag 28 juli

10.00 – 17.00 uur – Watertaxi – Historische Haven en Ankerpark
Tussen de Historische Haven aan het Kort Galgewater en het Ankerpark wordt door de samenwerkende rederijen vervoer over water geregeld, onder meer door middel van een watertaxi. Op deze manier kan de bezoeker de schepen ook vanaf het water bewonderen.

10.00 – 20.00 uur – Historie van de scheepvaart – Looproute
Langs de ‘Blauwe Meander’ – de looproute van Sail Leiden –  kun je lezen over de geschiedenis van de scheepvaart en de rol van water in het verleden voor steden zoals Leiden.  Markten, gebouwen, kades, schepen en schippers: achter alles schuilt een verhaal.

10.00 – 17.00 uur – Ambachtelijke Visroker Cor Bart – Ankerpark
Ambachtelijke Visroker Cor Bart staat normaal in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen en komt speciaal naar Leiden om bezoekers van Sail Leiden te laten genieten van zijn heerlijke versgerookte vis!

10.00 – 17.00 uur – Jeugdprogramma –  Ankerpark
Speciaal voor de jeugd is er een programma in het Ankerpark. Hier kunnen de kids deelnemen aan allerlei educatieve en interactieve activiteiten.

10.00 – 16.00 uur – Singelpark wandeling –  Historische Haven
De Vrienden van het Singelpark hebben een informatiestand op de nautische markt bij park De Put. Vanaf 10.15, 13.15 en 15.15 starten daar rondleidingen door het Singelpark, die ongeveer 45 minuten duren.

10.00 – 17.00 uur – Demonstraties Leidse Reddingsbrigade – Beestenmarkt
Natuurlijk is de Leidse Reddingsbrigade aanwezig om de veiligheid op het water te regelen. Maar dat niet alleen, want op de Beestenmarkt kun je ook hele leuke demonstraties volgen!

10.00 – 17.00 uur – Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom – Historische Haven
Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom is het neusje van de zalm als het gaat om de bereiding van vis, door deze te garen en roken in een grote rookkast en boven een open vuur.

12.00 – 17.00 uur – Sea folk & shanty festival ‘Naar Zee, Naar Zee’ – Historische Haven, Ankerpark en Terra Nova (Havenkade)
Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare organiseert voor het zesde jaar in Leiden het Sea folk en Shantyfestival  ‘Naar Zee, Naar Zee’. Bij verschillende podia kun je luisteren naar de maritieme muziek van groepen uit binnen- en buitenland.

10.00 – 17.00 uur –  Ambachten – Ankerpark
Alles rondom Sail Leiden ademt ambacht, speciaal in dit thema wordt er een aantal activiteiten georganiseerd. Zo kan het bijzondere schip van Martijn Vermeer bezocht worden, werkt Klaas Hennepoel Scheepstimmerwerf aan de bouw van een authentieke Boeier en laat Floris Hin de scheepsambacht van het mastenmaken zien.

10.00 – 17.00 uur – Kijkje aan boord – Looproute
Om bezoekers te laten beleven hoe het is om op een historische bedrijfsvaartuig te wonen en soms ook te werken, kan een dertigtal schepen worden bezichtigd. De persoonlijke verhalen van de schipper zorgen voor een onvergetelijke ervaring: schroom dus niet om aan boord te gaan!

12.00 – 17.00 uur –  Leydse Kluchtencompagnie – Aalmarkt
De Leydse KluchtenCompagnie speelt de klucht Doortrapte Melis door W.D. Hooft 1623. Deze is speciaal bewerkt en hertaald naar hedendaags Nederlands.

10.00 – 17.00 uur – Nautische markt – Historische Haven
Langs de schepen van de Historische Haven aan het Kort Galgewater en vanaf de Stadstimmerwerf tot aan de Molen De Put wordt een scheepsmarkt georganiseerd. Net als bij de jaarlijkse viering van Leidens Ontzet is het in de haven gezellig druk met muziek, ambachtelijk gerookte vis, scheepsartikelen en demonstraties.

12.00 – 17.00 uur – Baklopen  – Historische Haven
In 1916 werd de zelflosinstallatie met losbak en pal uitgevonden door IJsselschipper Arie Kreuk. Honderden schepen hebben sindsdien gevaren met deze zelflosinstallatie en tijdens Sail Leiden wordt dit aan het Kort Galgewater in een spectaculaire wedstrijd gedemonstreerd.

10.00 – 17.00 uur – Sail Food & Drinks – Historische Haven, de Haven en Ankerpark
Zowel in de Historische Haven aan het Kort Galgewater als bij de Haven en het Ankerpark kun je genieten van een heerlijk drankje en heerlijke gerookte vis. In het Ankerpark kun je ook genieten van heerlijke espresso en diverse goed maar simpel belegde broodjes en heerlijk Fries suikerbrood van de Leidse Friese Bakker Us Bertus.

20.00 – 00.00 uur – Open Podium Terra Nova – Terra Nova (Havenkade)
Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare organiseert ook een laagdrempelig Open Podium op de Terra Nova die aan de Havenkade ligt. Je kunt dan zelf zingen of spelen, maar ook genieten van folk, blues, pop, jazz met zang en instrumentale nummers. Het gaat wel altijd over water, zoute tranen, zwaar weer, liefdes voor één nacht en zinkende schepen. De toegang is gratis.

22.00 – 0.00 uur – Leiden International Film Festival – Drijf-in bioscoop – Oude Haven
Het Leiden International Film Festival brengt een sfeervolle waterbioscoop naar Leiden! Op zaterdag de klassieker Titanic, de film die iedereen ongetwijfeld al gezien heeft, maar vast nog nooit vanaf een (hopelijk niet zinkende) boot! Een spetterend spektakel om niet te missen tijdens de tweede Drijf-in avond.

Zondag 29 juli

10.00 – 17.00 uur – Ambachtelijke Visroker Cor Bart – Ankerpark
Ambachtelijke Visroker Cor Bart staat normaal in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen en komt speciaal naar Leiden om bezoekers van Sail Leiden te laten genieten van zijn heerlijke versgerookte vi

10.00 – 17.00 uur – Historie van de scheepvaart – Looproute
Langs de ‘Blauwe Meander’ – de looproute van Sail Leiden –  kun je lezen over de geschiedenis van de scheepvaart en de rol van water in het verleden, in steden zoals Leiden.  Markten, gebouwen, kades, schepen en schippers, achter alles schuilt een verhaal.

11.00 – 17.00 uur – Original Sail Market – Herengracht en omgeving
Op deze speciale editie van ORIGINAL market vind je onder andere handgemaakte sieraden en (kinder)kleding, accessiores, ambachtelijke (streek)producten en lekkernijen. Van duurzaam speelgoed en eigen ontwerp papierwaren van eigen ontwerp tot kunst, vintage en fair trade woondecoratie. Struin langs de kraampjes en ontdek bijzondere cadeaus voor jezelf of voor een ander – en altijd met een mooi verhaal. 

12.00 – 17.00 uur – Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom – Historische Haven
De Ambachtelijke Visrokerij Dinkelstroom is het neusje van de zalm als het gaat om de bereiding van vis, door deze te garen en roken in een grote rookkast boven een open vuur.

12.00 – 17.00 uur –  Watertaxi – Historische Haven en Ankerpark
Tussen de Historische Haven aan het Kort Galgewater en het Ankerpark regelen de samenwerkende rederijen vervoer over water door middel van onder meer watertaxi’s. Op deze manier kan de bezoeker ook vanaf het water de schepen bewonderen.

12.00 – 17.00 uur – Ambachten – Ankerpark
Alles rondom Sail Leiden ademt ambacht, speciaal in dit thema wordt er een aantal activiteiten georganiseerd. Zo kan het bijzondere schip van Martijn Vermeer bezocht worden, werkt Klaas Hennepoel Scheepstimmerwerf aan de bouw van een authentieke Boeier en laat Floris Hin de scheepsambacht van het mastenmaken zien.

12.00 – 17.00 uur – Demonstraties Leidse Reddingsbrigade – Beestenmarkt
Uiteraard is de Leidse Reddingsbrigade aanwezig om de veiligheid op het water te regelen. Maar dat niet alleen, want op de Beestenmarkt kan je ook hele toffe demonstraties volgen!

12.00 – 17.00 uur – Kijkje aan boord – Looproute
Om bezoekers te laten beleven hoe het is om op een historische bedrijfsvaartuig te wonen en soms ook te werken, kan een dertigtal schepen worden bezichtigd. De persoonlijke verhalen van de schipper zorgen voor een onvergetelijke ervaring: schroom dus niet om aan boord te gaan!

12.00 – 17.00 uur – Baklopen  – Historische Haven
In 1916 werd de zelflosinstallatie met losbak en pal uitgevonden door IJsselschipper Arie Kreuk. Honderden schepen hebben sindsdien gevaren met deze zelflosinstallatie en tijdens Sail Leiden wordt dit aan het Kort Galgewater in een spectaculaire wedstrijd gedemonstreerd.

12.00 – 17.00 uur – Groenteveiling Westlanders – Aalmarkt
Vroeger kwamen de goederen per schip de stad in. Met de groente veiling van de Westlanders wordt dit tafereel nagebootst en wordt er groente en fruit geveild voor het goede doel.

12.00 – 17.00 uur – Leydse Kluchtencompagnie – Historische Haven
De Leydse KluchtenCompagnie speelt de klucht Doortrapte Melis door W.D. Hooft 1623. Deze is speciaal bewerkt en hertaald naar hedendaags Nederlands.

12.00 – 17.00 uur – Gaeld’r – Ankerpark en Historische Haven
Dit muziektrio staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek. Ze verzorgen drie optredens verspreid over het Ankerpark (13.00 – 13.30 en 16.00 – 16.30) en de Historische Haven aan het Kort Galgewater (14.30 – 15.00).

12.00 – 17.00 uur – Jeugdprogramma – Ankerpark
Speciaal voor de jeugd is er een programma in het Ankerpark. Hier kunnen de kids deelnemen aan allerlei educatieve en interactieve activiteiten.

12.00 – 17.00 uur – Drumfanfare FBL – Ankerpark
Drumfanfare FBL (Franciscus Band Leiden) is een kleine maar gezellige muziekvereniging uit Leiden en bestaat al meer dan 69 jaar. In het Ankerpark organiseren zij muziekworkshops voor de kids!

14.00 – 16.00 uur – Lezing ‘Leidse Weesjongens en de VOC’   – Terra Nova (Havenkade)
Aan boord van de Terra Nova organiseert Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare naast het Sea folk en shantyfestival ook een lezing. Dit keer door de historicus Vincent van Zuilen van De Kennisproeverij met het thema ‘Leidse Weesjongens en de VOC’. De toegang is gratis.

12.00 – 17.00 uur – Sail Food & Drinks – Historische Haven, de Haven en Ankerpark
Zowel in de Historische Haven aan het Kort Galgewater als bij de Haven en het Ankerpark kun je genieten van een heerlijk drankje en heerlijke gerookte vis. In het Ankerpark kun je ook genieten van heerlijke espresso en diverse goed maar simpel belegde broodjes en heerlijk Fries suikerbrood van de Leidse Friese Bakker Us Bertus.